torstai 1. syyskuuta 2011

Eniten käyttämäni kalusto

Canonista ja Nikonista olen päätynyt Nikoniin. Koko valokuvausharrastus alkoi luontokuvauksesta yhteisillä retkillä faijani kanssa, ja alusta saakka olen perinyt kalustoa tätä kautta. Faija kuvasi 80-luvulla vielä Pentaxin MX:llä ja LX:llä paljon, mutta 90-luvun myötä luisui Nikonin puolelle ensin filmirunkoihin ja myöhemmin digirunkoihin. Omat hankintani 2000-luvulla ovatkin olleen yksinomaan Nikonia.

Lähdin digikuvaamiseen suhteellisen "myöhään" 2006. Kuvailin sitäkin ennen digipokkareilla, mutta en järkkäreillä. Nikon D200 (http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_D200) oli ensimmäinen runko, ja se hankittiin hetki ennen reissua Galapagos-saarille.

Kun ensimmäinen Nikonin 35mm filmikokoa vastaava runko tarjottiin inhimilliseen hintaa, oli se hankittava. Nikon D700 on palvellut kohta neljä (!) vuotta.

Pari kertaa olen työn kautta tullut käyttäneeksi Canonin 5D Mark II -runkoa, ja täytyy myöntää, että muutaman asian siitä näkisin mielelläni myös D700:ssa. Päivitystä odotan Nikonilta tämän hintaluokan runkoon (kahesta kolmeen tonniin). Tänä vuonna sen on tultava, koska Canon on nyt juhlinu pari vuotta jo mark II:lla näillä markkinoilla.

Lintukuvissa käytössä on edelleen myös croppikennoinen Nikon D300, joka on D200:n päivitys ja hyvin toimiva paketti sekin.

Syyskuussa 2007 hankin New Yorkin reissulla eniten käyttämäni linssin, AFS 70-200mm f/2.8 VR . Uudempikin versio linssistä on olemassa. Siinä on korjattu pieni vignetointiongelma auokolla 2.8 kuvattaessa. Autofokuskin olis vissiin nopeampi, mutta vaihto maksaisi tonnin, minkä käyttäminen tuntuisi typerältä.

Toinen hyvin käytetty linssi on 24-70mm f2.8. Näillä kahdella kuvaan 80% kaikista kuvistani. Jos kuvaisin enemmän fiksatuissa olosuhteissa, kuvaisin todennäköisesti enemmän fiksatuilla linsseilläkin, mutta koska kuvaamiseni on luonteeltaan tilanteisiin sopeutuvaa, ovat nykyaikaiset zoomilinssit palvelleet tosi hyvin.

Faijalta löytyy lisäksi 200-400mm F/4 VR, joka on käytössä lintukuvauksessa.

Lisäksi noihin pitkiin zoomeihin on muutama telekonvertteri vielä (1,4-kertainen ja 2,0-kertainen).

Valopuolella käytössä on yksi Nikon SB-900. Pari vuotta sitten hankin  myös helposti liikuteltavat ja suht edulliset kittistudiosalamat Elinchrom D-lite 2 ja 4, yhden kumpaakin.

Ei kommentteja: